QUI SOM


MARIA ÀNGELS GARRIGA MARTÍN

Pedagoga, mestra i escriptora
Sant Vicenç de Calders 1898- Barcelona 1965.

Maria Àngels Garriga i Martín, de vegades coneguda com Àngels Garriga de Mata. Va enviduar molt jove ja que el seu marit va morir en 1934 d'accident laboral. Formada en els Estudis Normals de la Mancomunitat de Catalunya (1920-1923), va ser mestra municipal a Barcelona de 1923 a 1931 i mestra nacional del Patronat Escolar de l'Ajuntament de Barcelona des de 1931. Després de la fi de la guerra civil i el començament de la dictadura, aquest organisme va ser dissolt (1939), i Àngels allunyada del seu lloc de treball (en aquells dies conegut com "Grup Escolar Pedro Vila") va treballar a l"Escola Unitària de Nenes", fins a 1945, any que va quedar paralítica. Jubilada, va viure de 1946 a 1965 amb la seva filla Marta, en la masia heretada del seu difunt marit, on va escriure, entre altres llibres, "Beceroles" (1965), primer llibre d'aprenentatge de la lectura en català després de la guerra. En l'actualitat, la masia de Cal Mata és la seu de la Fundació Àngels Garriga de Mata, des d’on s'organitzen activitats per a escolars, cursos d'estiu per a mestres, seminaris, conferències, edició de publicacions relacionades amb la pedagogia, etc. També disposa d'una biblioteca de més de 23.000 volums, especialitzada en història de la pedagogia catalana i material didàctic de principis del segle XX fins a l'actualitat.


Aquestes són algunes de les seves obresMARTA MATA

Era filla de l'Àngels Garriga. Llicenciada en filosofia i lletres, va ser cofundadora de l'Associació de Mestres Rosa Sensat el 1965, que va propiciar la renovació pedagògica amb el restabliment de la democràcia a Espanya. Més endavant, participa en la creació de l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona (1971) i, l'any següent, en l'inici de l'Escola de Mestres de la mateixa universitat on imparteix diversos cursos de Didàctica de la Llengua i de Pedagogia. A partir d'aquell moment desplega un extens programa d'investigació sobre l'ensenyament de la llengua catalana.
Les seves publicacions en el camp de la pedagogia són molt nombroses. A banda dels llibres d'exercicis i de didàctica de la fonètica, la lectura i l'escriptura, crea o adapta contes infantils, i escriu multitud d'articles de pedagogia i de política educativa en periòdics i revistes. És directora pedagògica de les col·leccions Desplega Vela, La Galera d'Or, Els Llibres dels Colors, Nous Horitzons, La Ruta del Sol (totes de l'editorial La Galera), La Clau de "Rosa Sensat" (Onda). A més a més era assessora d'altres editorials com Teide i Vicens-Vives o la revista Cavall Fort, així com de diverses col·leccions o llibres de caire educatiu. Entre les seves publicacions de caire polític cal destacar la declaració "Per una Nova Escola Pública".
Entre les nombroses distincions rebudes, destaquen la medalla d'Alfons X el Savi, la medalla d'Or de Barcelona al Mèrit Científic i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. L'any 1999 és nomenada doctora honoris causa per la UAB , distinció que posa en relleu la seva tasca com a pedagoga, la lluita per la recuperació de la memòria històrica educativa a Catalunya després de la guerra civil i la defensa de l'escola pública, democràtica i catalana. El 2000  i en representació de l'Escola de Mestres Rosa Sensat, recull el XXè Premi per la Pau, i el 2002 , el premi Ramon Fuster.

Aquestes són algunes de les seves obres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada